MTM – Myndigheten för tillgängliga medier

12 maj, 2015 av     Postad under: Aktuellt

fantasy-booksNu är våren här och sommaren är på intågande! Det är underbart att känna solens värmande stålar mot ansiktet. Då tycker i alla fall jag att det är underbart att få sitta ute i solen och njuta av en god bok. Vet du att det finns mycket anpassad litteratur och tidningar om man inte kan läsa en vanlig tryckt bok?

När man hör ordet ”talbok” tänker man många gånger på något som är enbart för synskadade men så kallade anpassade böcker och andra medier finns till för alla med en läsnedsättning på något sätt. Med en läsnedsättning menar MTM att du behöver få en tryckt bok anpassad på något sätt för att kunnaMTM_Logotyp_Centrerad_Svart_C01 läsa den. En anpassad bok kan vara en inläst bok eller en bok i punktskrift.

Du behöver inte visa intyg eller säga varför du vill låna.

Utifrån dina behov väljer du om du vill låna talböcker, e-textböcker eller punktskriftsböcker.

 

legimusapp_elliotelliot_pressNågra exempel på läsnedsättningar:

  • synskada
  • rörelsehinder
  • utvecklingsstörning
  • läs- och skrivsvårigheter
  • hörselskada (för hörselträning)
  • tillfällig läsnedsättning på grund av sjukdom eller skada
  • kognitiva funktionsnedsättningar (till exempel traumatiska hjärnskador, språkstörning, afasi, autism, adhd, demenssjukdomar, whiplashskador eller psykiska funktionsnedsättningar)

MTM producerar och distribuerar litteratur och tidningar på medier i tillgängligt format för personer med läsnedsättning. De deltar också aktivt i utvecklingen av tillgängliga medier. De erbjuder talböcker, taltidningar, punktskriftsböcker, Taktila bilder och bilderböcker, e-textböcker, litteratur på teckenspråk, lättlästa medier och tjänster mm. De tillhandahåller även biblioteksdatabasen legimus.se och erbjuder prenumerationer på taltidningar och punktskriftstidningar. Legimus har även en app till mobil och platta.

Läs mer på mtm.se

 

Har du några frågor och funderingar är du välkommen att kontakta oss.