Para-landslaget tävlar i Glasgow

2 apr, 2015 av     Postad under: Aktuellt

bildMedan några av Bra Assistans kunder befann sig i Ronneby och simmade SM så var Mikael Fredriksson och resten av Para-landslaget i simning i Glasgow på för-VM där det svenska landslaget presterade mycket fina resultat. Mikael har under 1,5 år haft det lite tungt i bassängen och legat på tider en bit över personbästa men nu verkar han ha hittat rätt i träningen igen. Så här säger Mikael själv om tävlingen i Glasgow:

– Det var hur skönt som helst att få kvitto på att min träningsplanering fungerar. Att den tiden man lägger ner varje dag ger resultat. Efter EM förra året som inte riktigt gick som jag ville så bestämde jag mig för att göra om i min träning och börja skriva min egen träningsplanering. det har funnits en ovisshet om jag kan skriva min egen träningsplanering, om jag har förmågan att skriva de riktigt tuffa bild 5träningspassen och dom riktigt långa och tråkiga passen. Den här tävlingen visade att jag kan skriva planeringen själv och att arbetet mellan mig och min tränare fungerar riktigt bra.

Mikael tog sig även till final i fem av de sju grenar han ställde upp i. I Glasgow tävlade alla simmare mot varandra i ett 1000-poängssystem.

Hur fungerar detta 1000-poängssystem?

– I Para-simning så tävlar man i olika klasser klass 1-10 för de med fysiska funktionshinder, klass 11-13 för synskadade och klass 14 för de med en intellektuell funktionsnedsättning.

Klass 1 är de med störst handikapp och klass 10 med minst handikapp klass 11 är helt blinda och klass 13 har ungefär 10% syn.

När man tävlar med 1000-poängssystemet så utgår man ifrån världsrekordet i respektive klass. Detta gör att jag kan tävla mot personer med betydligt mindre funktionshinder på ett rättvist sätt.

bild1Hur får man poäng?

– Den tiden som jag simmar på omvandlas till poäng. Skulle jag simma på exakt samma tid som världsrekordet så får jag 1000 poäng. Det finns en dator som räknar ut exakt hur mycket poäng min tid är värd.

Tävlar man i 1000-poängssystemet på mästerskap som EM, VM och Paralympics?bild 2

– Nej det gör vi inte utan då tävlar vi bara mot personer som är i samma klass som du själv är i.

Hur gick det i finalerna du simmade?

– Jag tog två bronsmedaljer och sen blev jag 4, 7 och 8 i dom andra finalerna. 4:e platsen känns extra sur för där förlorade jag bronsmedaljen med tre poäng. Det var en speciell final. Det var jätte många bra simmare och det kunde ha gått hur som helst egentligen.

Hur ser det ut framöver nu för din del?

– Om två veckor åker landslaget på en tävling i Sao Paulo. Sen åker vi hem och kör träning på hemma plan och efter det så ska vi ha ett träningsläger uppe i Sundsvall i samband med SM-veckan och sen är det dags för säsongens höjdpunkt och det är VM i juli.

Fotnot: I stället för att man som tidigare sagt handikappidrott ska den korrekta benämningen på handikappidrott vara Para-sport. Para är latin och betyder bredvid eller sida vid sida. därav namnet Paralympics.

bild 1

Har du några frågor och funderingar är du välkommen att kontakta oss.